Бул практиканын максаты коомдук тамактануунун үч объктисинде тамак берүү жана даярдоо жолу менен туруктуу өнүгүүнү илгерилетүү боюнча жалпы ыкмаларды кошуу болуп саналат. Тамактануу - бул балдар үчүн сапаттуу тейлөөгө талап болгон жерде өзүнчө бир окутуп-үйрөтүүчү учур. Ошондуктан, тамак-аш даярдап жатканда, тамактануу жана саламаттыкты сактоо жаатындагы аракеттердин улуттук планынын сунуштарын бекем сактоо зарыл. Мында ошондой эле “Талаадан дүкөнгө” (Франциянын азык-түлүк, айыл чарба жана балык чарба министрлиги берген) аныктамасына төп келүүсү жөндүү. Адилеттүү сооданы жайылтуу маселелери 2014-жылдын 31-июлундагы “Социалдык жана тилектештик экономикасы жөнүндө” Мыйзам кабыл алынгандан бери да өзгөчө актуалдуу.
Практикада белгиленген максаттарга жетүүгө, жыл бою түрдүү жана теңдештирилген менюлар менен камсыз кылуу жана тамактанууну кабыл алуу жыштыгын сактоого жардам берүү үчүн, ар бир айга 20 ырааттуу тамактан (блюдо) турган тамактанууну иштеп чыгуу жана пландоо талап кылынат. Андан кийин план мектептин тамактануу менюсун түзүү боюнча комитетке жөнөтүлөт.
Моделдеги тамак-ашты жасоодо колдонулган азыктардын сапатына жана азыктардын коопсуздугуна, ошондой эле жергиликтүү жана регионалдык азыктарды пайдалануу маселелерине өзгөчө көңүл бурулат.
Бул үчүн окуу жылы ичинде коомдук тамактануу жайларында жергиликтүү бийлик өкүлдөрү жана аниматорлор командасы менен бирге педагогикалык чараларды кабыл алуу зарыл. Номерлерде тиешелүү тейлөөнү жана уюштурууну камсыз кылуу үчүн кызматчы коомдук тамактануунун новатордук темаларына жеткиликтүү жана үйрөтүлгөн болуш керек. Ошону менен бирге талапкерлер мамлекеттин өкүлү болгон кызмат адамы тарабынан күтүүсүз текшерүүгө алынат.
Бул тажрыйбанын негизги кызыкдар тараптары жана бенефициарлары болуп коомдук кызматтын кызматчылары жана талапкерлердин өзүлөрү, ошондой эле коноктор жана үй-бүлөлөр саналат.
Моделдин алкагында азыктар “Талаадан дүкөнгө” чейин прицибинин негизинде илгерилетилет жана жаңы азыктарды сезондук жөнөтүү камсыздалат. Жана бул ошондой эле сапаттуу азыктарды жөнөтүүгө жардам берет. Азык-түлүкту кайра сыртынан таңгактоодон алыс болуу керек. Ошол эле нерсе азыктарды сактоого жана тамак-ашты даярдоого, анын ичинде ресторандын иштери үчүн сууну керектөөгө арналган электр кубатын керектөөгө дагы тиешелүү. Бул модель айлана-чөйрөгө жана кызматчылардын ден соолугу үчүн, зыянсыз кир жуугуч каражаттарды колдонуу кубатталат.