Экологоялык менеджмент системасы (ЭМС) ишканаларга экологиялык милдеттерин натыйжалуу башкаруу үчүн жана отчет берүү негиздери менен камсыз кылат. ЭМСти ишке ашыруу бул иш-чаралар менен байланышкан негизги экологиялык көрсөткүчтөрүнө мониторинг жүргүзүү жана башкаруу ишинин үзгүлтүксүз өркүндөтүлүшүнө алып келиши керек.
Туристтик ишканалардын көбү түздөн-түз айлана-чөйрөнү коргоо органдары тарабынан жөнгө салынбайт жана ЭМСти кабыл алуу ыктыярдуу чечим болуп саналат. Бирок, ЭМСди ишке ашыруунун көптөгөн потенциалдуу пайдалар бар , анын ичинде:
● өндүрүштүн натыйжалуулугун жогорулатуу жана чыгымдарды азайтуу, мисалы, энергияны жана сууну керектөөнү кыскартуу, калдыктарды чыгарууну азайтуу ж.б .;
● экологиялык зыянды жана тобокелдикти болжолдоо, ишканага тиешелүү жазаларды колдонууга жол бербөө;
● кардарларга жана башка кызыкдар тараптарга экологиялык милдеттенмелерди көрсөтүү;
● маалыматка жетүү жана экологиялык менеджменттин стандарттарын талап кылган кардарлар менен иштөөгө каалоону жогорулатуу;
● мамлекеттик органдарга укуктук актыларды сактоого жетишүүгө кызыкдарлыгын көрсөтүү.
Мындан тышкары, ЭМС мыкты тажрыйбаларын ийгиликтүү ишке ашыруу кардарларды шыктандырып, аларды экологиялык жактан таза болууга, ал тургай, өз кезегинде ЭМСди ишке ашырууга үндөй алат.
ЭМСтин төмөнкү формаларын киргизсе болот:
- уюмдун ичинде иштелип чыккан расмий эмес система;
- эл аралык таанылган системалар, мисалы, ISO14001, EU Ecolabel, EMAS (Европа Бирлигинин Курчап эко-менеджмент жана аудит схемасы);
- Көптөгөн өлкөлөрдө таанылган Улуу Британиянын саякат ассоциациясынан Travelife сыяктуу сектордук ассоциациялар тарабынан иштелип чыккан системалар.
Travelife сертификаттоо системасы Travelife - бул туристтик индустрияда туруктуу тажрыйбага жетүүгө багытталган сертификация схемасы. Бул компанияларга реалдуу туруктуулук максаттарын, инструменттерин жана чечимдерин алардын бизнесинде жана жеткирүү чынжырларында позитивдүү өзгөрүүлөргө алып келүүгө багытталган. Системаны Улуу Британиянын Туризм Ассоциациясы ABTA башкарат. Travelife for Hotels and Accommodations – бул мейманканаларга жана турак жайларга социалдык жана экологиялык таасирин башкарууга жана көзөмөлдөөгө жана алардын жетишкендиктерин кардарларга жеткирүүгө жардам берген сертификация схемасы. Travelife for Hotels and Accommodation мүчөлөрүнө үчүнчү тараптын аудитине өтүүгө жардам берүү үчүн кеңири колдоо көрсөтөт, анын ичинде Европалык жана эл аралык стандарттарга негизделген онлайн туруктуулукту текшерүү тизмеси касиеттерге алардын ишин башкарууга жана прогрессти көзөмөлдөөгө мүмкүндүк берет. Жазылуудан кийин мүлктөр толук үчүнчү тараптын экологиялык жана социалдык аудитинен өтөт. Эгерде алар туруктуулук тутумунун критерийлеринин талаптарына жооп беришсе, алар Travelife Gold сертификатына ээ болуп, андан кийин аны коноктор үчүн брошюраларында, веб-сайттарында же башка маалымат материалдарында жарыялай алышат, ошондой эле Travelife сертификатынын белгисин өз аймагындагы коомдук жайларга жайгаштырышат. Travelife for Hotels and Accommodations – бул Улуу Британия жана чет өлкөлүк туроператорлор менен өнөктөштүктө иштеген жалгыз сертификация схемасы, алар Travelife кызматын жеткирүүчүлөрдүн мейманканаларын жана турак жайларын башкаруу үчүн колдонушат. Булак: https://www.travelife.info/ |
Кыргызстанда айлана-чөйрөнү башкаруунун сертификациясы жаңы эле өнүгүп келүүдө. PERETO долбоорунун максаттарынын бири HoReCa секторунда экологиялык менеджменттин сертификатын жайылтуу жана бизнес ээлерине айлана-чөйрөнү сактоого умтултууга жардам берүү. PERETO, Кыргызстандын Жашыл Альянсы менен биргеликте, HoReCa сектору үчүн экосертификациянын пилоттук схемасын ишке киргизүүдө http://green.climatehub.kg/eko/ .
Кантип баштоо керек
Төмөнкү таблицада план-жасатуу-текшерүү-аракет ыкмасына карата ЭМСти ишке ашыруунун жалпылоосу келтирилген жана ар бир кадам үчүн бул документтин тиешелүү аспектилери чагылдырылган. Негизгиси - уюмда же ишканада экологиялык саясатты түзүү, андан кийин конкреттүү максаттар менен иш пландарын иштеп чыгуу. Алар реалдуу жетүүгө боло турган нерсени түшүнүүгө негизделиши жана тиешелүү сапат критерийлери менен аныкталышы керек.
ЭМСти ишке ашыруунун этаптары жана иш-чаралары.
Этап | Башкаруу иш-чаралары |
Курулуш пландары | Приоритеттүү маселелерди жана чакырыктарды аныктоо (уюм үчүн маанилүү экологиялык аспектилер). аныкталган көйгөйлөргө жана чакырыктарга карата бирдиктүү уюштуруу саясатын иштеп чыгуу. Стандарттарды жана жакшыртуу мүмкүнчүлүктөрүн аныктоо (мыкты тажрыйбалардын негизинде). Максаттарды жана милдеттерди коюу. Максаттарга жетүү үчүн иш-аракеттердин планын, программасын жана жол-жобосун даярдоо. Милдеттерди бөлүштүрүү. |
Performance | Жооптуу адамдар пландарды, программаларды жана процедураларды ишке ашырышат. |
Мониторинг | Мониторингдин натыйжалары. Натыйжалуулукту максаттар жана милдеттер боюнча баалоо. Эгерде пландардан четтөөлөр жана карама-каршылыктар болсо - четтөөлөрдүн жана карама-каршылыктардын себептерин аныктоо. |
Кийинки оңдоолор жана ыңгайлаштыруулар | Түзөтүүчү чараларды көрүү. ЭМС элементтеринин максаттарга карата натыйжалуулугун жана адекваттуулугун талдоо. Өзгөрүүчү жагдайларды аныктоо. Саясаттарды, максаттарды, милдеттерди, жоопкерчиликтерди, пландарды, программаларды, процедураларды камтыган системанын элементтерин өзгөртүү. |
Приоритеттерди жана максаттарды коюу - бул ЭМСти ишке ашыруудагы биринчи жана эң маанилүү кадам. Алардын сөздөрү уюмдун амбицияларына жараша болушу мүмкүн. Бирок бизнестин ичиндеги ишмердүүлүктүн бардык мүмкүн болгон багыттарын, анын ичинде экологиялык жактан таза продукцияны издөөнү жана кардарлардын экологиялык билимин жогорулатууну эске алуу маанилүү.
Кызматкерлериңизди үйрөтүңүз. Сиз өз алдынча баарын жасай албайсыз, сизге кызматкерлердин колдоосу керек. Кызматкерлериңизди жашыл практикага тартуу үчүн аларды ар бир программанын артыкчылыктары жөнүндө үйрөтүшүңүз керек. Алар айлана-чөйрө, коноктор жана мейманкана/кафе/ресторан үчүн ар бир программанын же жакшыртуунун пайдасын жакшы түшүнүшү керек. Кызматкерлериңиз менен бизнесиңизди жашылдандыруу үчүн туруктуу практикаларды илгерилетүү үчүн кошумча жолдорду ойлоп табыңыз, анткени жердеги кызматкерлер көп учурда башка жана өтө баалуу көз караштан идеяларды алып келиши мүмкүн.
Мейманканаңызга/рестораныңызга кандай экологиялык идеяларды киргизбеңиз, процесстин артында турган принципке ишенүү маанилүү. Болбосо, конокторуңуз «гринвошингди» көрүп, аракеттериңиз тескери натыйжа берет. Жаңы программаны же саясатты баштоодон мурун, программанын артында турган экологиялык себептерди түшүнүүгө убакыт бөлүңүз.