Туруктуу, вегетариандык жана таштандысыз кафе, Япониянын Киото шаарында айланма системаларды жайылтуу
Бириккен Улуттар Уюму (БУУ) дүйнөлүк деңгээлде тамак-аш өнөр жайы глобалдык энергия керектөөсүнүн 30% жана глобалдык жылуулукка себеп болгон газдардын 22% үчүн жооп берет деп эсептейт. Климаттын өзгөрүшүнө каршы күрөшүү үчүн үйүбүздүн же ресторандын ашканасынын бурчтарынан эмне жешибиз керек? Туруктуу тамактануу вегетариандык жана вегетарианчылык сыяктуу тамактануу тенденциялары аркылуу дени сак тамактануу болуп калды.

Дени сак тамактануу жана туруктуу тамактануу биздин айлана-чөйрөгө болгон милдеттенмебизди бекемдейт жана жергиликтүү азыктарды колдонууну кубаттайт, калдыктарды азыраак жаратат жана биологиялык ар түрдүүлүктү коргоо менен эт менен балыкты керектөөнү чектейт. Бирок, жоопкерчиликсиз диета кыйынчылык бойдон калууда; Гринпистин маалыматы боюнча, адам саны өсүп жаткан калктын суроо-талабын канааттандыруу үчүн ашыкча балык уулоо жана жашылча-жемиштердин жана дан эгиндеринин жетишсиздиги, дүйнө жүзү боюнча беш адамдын өлүмүнө алып келет.

Жапония, болжол менен 126 миллион калкы бар өлкө, жыл сайын 6 миллион тоннаны түзгөн тамак-аш калдыктары менен күрөшөт жана жакында эле жүздөгөн туристтик багыттарды колдоо боюнча улуттук программасы менен туруктуу өлкө болуу жолун баштады. Европа сыяктуу эле, алар Жапония 2050-жылга чейин көмүртектин эмиссиясын нөлгө жеткирет деп жарыялашты. 2021-жылы калктын 2,2% гана өздөрүн вегетариандык деп эсептегенине карабастан, Жапонияда 300дөн ашык тамактануучу жайлардын тизмеси вегетариандардын тизмесине киргизилген. Буга Жапонияга келген 31,2 миллион зыяратчы шыктандырат, алар вегетариан же вегетариан экендиктерин билдиришип, 2010-жылдан 2020-жылга чейин Жапонияда вегетариандык азыктарды сатуунун үч эсеге көбөйүшүнө салым кошту. Киотодогу Veg Out көчөсүндө менюсунда вегетариандык тамактар аркылуу көйгөйдү чечүүгө аракет кылып жатат. Чакан кафе кафе процесстерине тегерек системаларды киргизип, алардын тамак-аш калдыктарын, тамак-аш калдыктарын жана калдыктарын өздөрүнүн электр компосттоочу машинасынын жардамы менен компостко айлантты. Кафенин арткы бөлүгүндө кофе менюсу үчүн колдонулган өсүмдүктөрдү өстүрүү үчүн компост колдонот. Кошумчалай кетсек, кошумча жашылчалар жергиликтүү дыйкандар тарабынан жеткирилет, алар өздөрүнүн жер кыртышы үчүн компост алышат.