Таштандыларды башкаруу жана алдын алуу стратегиясы

Мейманканалар жана ресторандар өз иштеринин жүрүшүндө олуттуу калдыктарды пайда кылышы мүмкүн. Таштандылар ар кандай булактардан, анын ичинде ашканадан (тамак-аш калдыктары), бакчадан (бакча калдыктары), бөлмөлөрдөн жана лоббилерден (пакеттин калдыктары, анын ичинде пластик жана айнек жана аралаш калдыктар) келип чыгат. Албетте, мейманканалар лампалар, батарейкалар, электрдик жана электрондук калдыктар ж.б.

Мейманкана жана ресторандардын ишинин айлана-чөйрөгө тийгизген таасирин жогорулатуудан тышкары, таштандыларды туура эмес башкаруу визуалдык жана жыт сезүүчү терс таасирин тийгизиши мүмкүн. Таштандылар (көбүнчө кагаздан, пластиктен, айнек бөтөлкөлөрдөн ж.

Таштандыларды туура башкаруу – ар кандай экологиялык таза мейманкананын же ресторандын негизи. Таштандылардын алдын алуу ээлери үчүн чыгымдарды азайтат, сайттын визуалдык жагымдуулугун жогорулатат жана көбүнчө морт чөйрөгө (көл, тоолор ж.б.) таасирин азайтат.

Натыйжалуу калдыктарды башкаруу калдыктар иерархиясынын ыкмаларына негизделген. Алдын алуу кайра колдонууга караганда жакшыраак. Кайра колдонуу кайра иштетүүгө караганда жакшыраак. Кайра иштетүү башка калыбына келтирүүгө караганда жакшыраак. Таштандыга чыгаруу ­эң начар вариант, ал Кыргызстанда эң көп колдонулат.

Таштандыларды башкаруу практикасын жакшыртуу бир нече жөнөкөй кадамдардан башталат:

  1. Таштандыларыңыздын түрлөрүн аныктаңыз. Сиз бир нече жума бою калдыктардын пайда болушуна көз салып, кириш жана чыгуулар менен процесс диаграммасын сызып, масса балансын эсептей аласыз (кирүү жана чыгуу массасын сандык эсептөө), калдыктар кайда пайда болгонун аныктай аласыз.
  2. Кайсы жерде жана кайсы этаптарда ысырапкорчулукту азайтуу мүмкүнчүлүгү бар экенин аныктаңыз: физикалык мейкиндик боюнча да (конок бөлмөлөрү, ашкана, бакча ж.б.) жана иштин түрү боюнча.
  3. Таштандыларды башкаруу планын түзүңүз, анда таштандыларды алдын алуу (биринчи кезекте), минималдаштыруу, бөлүү жана кайра иштетүү каралат.

Келечекте, керексиз нерселерден качууга жана кайра колдонуу же чыгармачылык менен пайдалануу, оңдоо аркылуу туура нерселердин/жабдуулардын өмүрүн узартууга көңүл буруңуз.

Айланма экономиканын принциптерин үйрөнүп, аларды калдыктарды башкарууда гана эмес, ошондой эле бардык чарбалык иштерди жүргүзүүдө колдонууга аракет кылыңыз. Айланмa чечимдер популярдуу жана кирешелүү болуп калгандыктан, алардын айрымдарын колдонуу мүмкүнчүлүктөрүн изилдөө керек:

  • Жабдууларды оңдоо көп учурда, сатып алууга караганда жакшы тандоо болуп саналат. Эгер сиз жабдуу, эмеректерден алмашырууга муктаж болсоңуз, аны сатууну же кийинчерээк колдонуу үчүн тартууну ойлонуп көрүңүз.
  • Кээ бир кайра иштетилген же колдонулган материалдар мейманканаңыздын/рестораныңыздын дизайнына киргизили[, элдин кызыгуусун арттырат