Калдыктарды сорттоо жана кайра иштетүү

Бардык калдыктарды алдын алуу, оңдоо жана кайра колдонуу мүмкүн эмес. Муниципалдык катуу калдыктарды (МСТ) сорттоо жана кайра иштетүү – бул сиздин кардарларыңыздын жактыруусуна ээ боло турган жөнөкөй экологиялык ишарат. Шаарыңыздын/аймакыңыздын мүмкүнчүлүгүнө жараша таштандыны мүмкүн болушунча кайра иштетүүгө аракет кылышыңыз керек. Мейманкананын коногу бир түндө болжол менен 1 кг таштанды чыгарат, анын жарымынан көбү кагаздан, пластиктен жана картондон келет. Айлана-чөйрөгө терс таасирин тийгизгенден тышкары, таштандыларды чыгарууга кеткен чыгым да кымбаттап баратат жана бул тенденция келечекте дагы улана бермекчи.

Муниципалдык катуу калдыктарды кайра иштетүүнү оптималдаштыруу үчүн төмөнкү кадамдарды жасоо керек:

  • Коноктордун коноктору учурунда пайда болгон таштандылардын эң кеңири таралган түрлөрүн аныктоо жана таштандыларды башкаруу планын даярдоо.
  • Кайра иштетүүгө жарактуу таштандылардын бардык түрлөрүн изилдөө үчүн жергиликтүү таштанды чыгаруучу компанияңыз менен иштешиңиз.
  • Кызматкерлерге жана конокторго башкаруу планыңыз, таштандылардын кандай түрлөрүн сорттоп, кайра иштетесиз жана алар процесске кантип катыша аларын билиңиз.
  • Мейкиндикти үнөмдөө үчүн сиз таштанды челектеринин эки түрүн кошсоңуз болот, бири жалпы таштандылар үчүн, экинчиси кайра иштетүү үчүн. Тейлөөчү персонал андан кийин кайра иштетүүгө жарамдуу таштандыларды иргей алат.

Төмөнкү таблицада биз ар кандай таштанды агымдары үчүн кайра иштетүү жолдорун сунуштайбыз. Алар жергиликтүү шарттарга жараша болот жана аларды таштандыларды башкаруу боюнча жергиликтүү оператор менен бирге изилдеш керек.

Таблица : Таштандылардын түрлөрү жана жок кылуу жолдору.

Материал

Кайра иштетүүгө болот

Эт жана балык

Анаэробдук сиңирүү же компосттоо үчүн жөнөтүү. Же тоют үчүн жергиликтүү чочко фермасына (эгер мыйзам жол берсе). Атайын компостордун идиштерин колдонуу менен ишкананын аймагында компост даярдоону уюштурууга болот.

Башка органикалык калдыктар

Анаэробдук сиңирүү (биогаз өндүрүү менен) же компосттоо үчүн жөнөтүү. Же малды тоют учун жергиликтуу чарбага. Атайын компостордун идиштерин колдонуу менен ишкананын аймагында компост даярдоону уюштурууга болот.

бакча жашылдандыруу

Компост сайтында, майдалап, башка үй чарбаларына/чарбаларга мульча же компост катары колдонуңуз.

Куурулган май колдонулат

Коомдук тамактануу жайларына пайдаланылган тамак-аш майын канализацияга төгүүгө тыюу салынат. Мүмкүн болсо, иштетилген майларды биодизель же техникалык май сыяктуу иштетүүгө жөнөтүңүз. Майдын калдыктары чарбада металлды коррозиядан сактоо, жыгачты чирип кетүүдөн сиңирүү, эриткич катары, эшиктин илмектерин, механизмдердин тетиктерин майлоо үчүн колдонулат. Майдын калдыктарынын жардамы менен от жагуу оңой. Чоң көлөмү бөлмө жылытуу, тоо-кен мешинде күйүп болот.

Корк азыктары

жылуулоо, плиткалар, такталар, топурак мульча өндүрүү үчүн жөнөтүү.

Алюминий банкалар жана фольга

Кайра иштетүүгө тапшырыңыз.

Айнек

Мүмкүн болсо бөтөлкөлөрдү кайра иштетиңиз жана калган айнек фракцияларын майдалап, жаңы айнек бишканаларына кайра иштетүү үчүн жөнөтүңүз.

Кагаз жана карта

жыйноочулардын көрсөтмөсү боюнча фракцияларга (төмөн сорт жана жогорку сорт) бөлүнөт жана кайра иштетүүгө жөнөтүлөт.

пластмассалар

Эрүү, кайра калыптоо же майдалоо жолу менен жаңы пластикалык бишканаларды кайра иштетүүгө жөнөтүңүз. Пластиктин түрлөрүнө жараша болот.

Башка таңгак

Таңгактоо калдыктарын азайтууга умтулган жана көп жолу колдонулуучу таңгактарды колдонууга даяр болгон жаңы жеткирүүчүлөрдү тандаңыз же таңгактоо калдыктарын азайтуу жана көп жолу колдонулуучу таңгактарга өтүү жолдору боюнча учурдагы жеткирүүчүлөр менен сүйлөшүүлөрдү жүргүзүңүз.

Тиричилик техникасы

Кайра иштетүү жана утилдештирүү үчүн жеткирүүчүгө кайрылыңыз.

Химия жана фармацевтика

Жабдуучуга кайтарыңыз же адистештирилген подрядчыга жөнөтүңүз.

Батареялар жана жарыктандыруу

Жабдуучуга кайтарыңыз же адистештирилген подрядчыга жөнөтүңүз.

Мотор майлары

Калктан пайдаланылган майды сатып алуу пункттарына жөнөтүңүз.

Булак: JRC, Туризмде курчап турган чөйрөнү башкаруу боюнча мыкты тажрыйбалар.